Egel zoek of verhuisd?

En toen was het ineens weer stil onder de klimop bij het terras… Geen geritsel of gesnurk, niets te zien rond de schemering… Had de egel mijn tuin verlaten? Wat was er gebeurd? Ik begon me er al bij neer te leggen dat de egel met de noorderzon vertrokken was. Totdat ik het beestje gisteren weer hoorde, maar nu op een andere plek! Hij is blijkbaar verhuisd naar een koelere locatie onder het schaduwrijke gebladerte achter in de tuin. De slimmerik. Ik was opgelucht en blij, haha!

Egel verhuisd van A naar B.

Ben ik dat dan?

Toevallig viel mijn oog die dag ook op een artikel over de verhalenbundel ‘De egel, dat ben ik’ van Toon Tellegen. Dat maakte me uiteraard nieuwsgierig en zette me aan het lezen. Dit nieuwe kinderboek gaat over de belevenissen, verlangens en gedachten van een egel. Tussen de teksten staan geinige tekeningen van illustratrice Annemarie van Haeringen. Zij beeldt de egel af in allerlei gemoedstoestanden. De treffende combinatie van de verhalen en de illustraties doet je afvragen of dit eigenlijk allemaal wel over een egel gaat… Misschien houdt de schrijver ons wel een spiegel voor en verwijst de titel hier naar. Als je oplet krijg je hierover in het begin van het boek meteen al een hint:

De egel keek in zijn spiegel.
Hoe kijk ik nu? dacht hij. Hij fronste zijn voorhoofd. Misprijzend. Zo heet dat, had de mier hem eens verteld. Die neus, die kin, en dan die stekels…
Hij schudde zijn hoofd. Misschien kijken alle dieren wel zo in hun spiegel en denken ze: die slurf, dat gewei, die steeltjes… Dat zou heel goed kunnen.

De egel voert ook net als mensen gesprekken met zichzelf:

Dan deed hij niets, zat voor zijn raam, keek naar buiten en had het over van alles en nog wat met zichzelf, stond af en toe op om thee in te schenken en luisterde aandachtig naar wat hij allemaal te vertellen had. Het was altijd de moeite waard, vond hij.
Aan het eind van zo’n ochtend had hij genoeg gepraat voor die dag en zweeg hij.
Echt alleen was de egel nooit.

Nou? Doe jij dat ook wel eens? Ik wel. Ik ben een egel, eh mens. Dat ben ik.

De egel, dat ben ik - boekomslag.
Voorkant van het boek ‘De egel, dat ben ik’.