Fladdertak: boom zoekt verhaal

Het is een treurwilg, de Fladdertak. Hij is naarstig op zoek naar spannende verhalen. De nieuwe eigenaren van de tuin waar hij in staat zijn namelijk van plan hem om te hakken. Dit geldt ook voor de andere bomen rondom het huis. Alleen het vertellen van verhalen die de kinderen boeien kan de bomen redden. Er is haast bij, want de auto van de Hakker staat al voor de deur…

Betoverde bomen en wonderlijke bossen

Het boek ‘Verhalen van de Fladdertak’ hoort alleen al vanwege de naam Fladdertak op de website van Fladderaar thuis, dacht ik zo. Het staat vol sprookjes, legenden en mythen. Deze dompelen je onder in een wereld van betoverde bomen en wonderlijke bossen. De schrijfster Margaretha van Andel verzamelde verhalen van over de hele aardbol en die bewerkte ze. Vervolgens vlocht ze het magische avontuur van Fladdertak er omheen.

Voorkant 'Verhalen van de Fladdertak'.

Boom met belangrijke boodschap

Ieder verhaal wordt verteld door een boom, zoals een regenboogboom van de Filipijnen en een knoestige rode cederboom uit Canada. Allerlei soorten bomen, dieren en mensen passeren de revue. Zo gaat één van de verhalen over wat er met onbeleefde egeltjes gebeurt… In elk verhaal schuilt wel een wijze les. In de raamvertelling is een belangrijke boodschap verweven: het verwijst naar wereldwijde ontbossing en wat we daarmee dreigen te verliezen. Het sprookjesboek is door Marieke Nelissen voorzien van fantasierijke illustraties.

Bomen behouden en behoeden

Als je meer wilt weten over het behoud van en de zorg voor bomen kun je je licht opsteken bij de Bomenstichting. Deze organisatie heeft als doel de aandacht en zorg voor bomen te bevorderen, zowel in de stad als op het platteland. Bekijk het onderstaande filmpje voor informatie over het belang van bomen in de stad: